Üdvözöljük az Ökológiai és Botanikai Intézet “szúnyog projekt” honlapján!

2020-ban is folytatódik az ázsiai tigrisszúnyog országos felmérése a lakosság segítségével.

A világ egyik legdrasztikusabban terjedő faja a tigrisszúnyog (vagy ázsiai zebraszúnyogként is ismert), amely pár éve hazánkban is felbukkant.

Ez az oldal azért jött létre, hogy az Ökológiai Kutatóközpont kutatói bevonják a polgári lakosságot a megjelenésével potenciális veszélyeket rejtő, számos vírust terjesztő szúnyogfaj monitorozásába. A jelenleg tapasztalható szúnyoginvázió, a nem őshonos fajok jelenléte valamint a tigrisszúnyog dinamikus európai terjedése egyre fontosabbá teszi, hogy az ökológusok a lehető legnagyobb mértékben tisztában legyenek a tigrisszúnyogok hazai elterjedésével.

Köszönjük, hogy segíti munkánkat azzal, hogy részt vesz e veszélyes faj feltérképezésében, és ezzel hozzájárul a mindenki számára lényeges közös tudáshoz.

terk1115h
Az 2019-ben az ÖK felhívására eddig a lakosságtól beérkezett minták (többnyire fotó formában beküldött észlelési adatok) eredetének földrajzi elhelyezkedése. Június végéig több, mint 630 e-mailt kaptunk, ezek alapján a tigrisszúnyogot 48 különböző helyen beazonosítottuk (piros pontok). Várjuk további leveleiket, a bejelentéseket köszönjük!